Bij een ontslag met wederzijds goedvinden wordt er een vaststellingsovereenkomst opgesteld. Bij een vaststellingsovereenkomst wordt er overeengekomen dat beide partijen besluiten om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Beide partijen zijn het in deze overeenkomst eens geworden over het beëindigen van het dienstverband en de ontslagvergoeding. Dit is meestal gewoon de transitievergoeding en deze wordt opgenomen in de overeenkomst. Omdat het een besluit is tussen beide partijen is het mogelijk om de vergoeding te verhogen. Sinds 1 juli 2015 bent u verplicht om bij een ontslag met wederzijds goedvinden een getekende overeenkomst in te dienen. Hierbij is geen toestemming nodig van het UWV of de kantonrechter.
Behoud van de uitkering
U bespaart een hoop ellende door mee te werken aan uw ontslag. Vooral als blijkt dat u er niet veel aan kan doen. Alleen het is wel belangrijk dat u goed laat nakijken wat u precies ondertekend. Als u bijvoorbeeld uw uitkering wil behouden, dan is het belangrijk dat het document goed is opgesteld. Een verkeerde regel kan ervoor zorgen dat u geen recht heeft op een uitkering. Laat een overeenkomst altijd controleren door een advocaat. Tot die tijd is het slim om even niets te tekenen. Een advocaat kan eventueel ook voor u bemiddelen. U kan zo zonder gang naar de rechter een hogere transitievergoeding krijgen of een verbeterde deal.
Wat moet u doen als u al getekend heeft?
U heeft onder druk van uw werkgever direct de vaststellingsovereenkomst getekend. Alleen u weet niet of u nu wel recht heeft op een uitkering. Of dat u wel een goede deal heeft. Het is slim om direct contact op te nemen met een advocaat. U kan namelijk binnen 14 dagen schriftelijk de overeenkomst annuleren. U heeft namelijk 14 dagen bedenktijd. Als er geen bedenktijd is opgenomen in de overeenkomst heeft u zelfs drie weken de tijd. Neem daarom direct contact op met een advocaat. Wij maken er direct werk van en zeggen desnoods de huidige overeenkomst direct op. De tweede overeenkomst kan u overigens niet onderuit. U heeft dan geen bedenktijd meer. Schakel ons daarom op tijd in!
Opzegtermijn
Ondanks dat u beide besluit om de overeenkomst te beëindigen is er een opzegtermijn. In de overeenkomst legt u samen vast wanneer uw laatste werkdag is. Bij dit besluit wordt een opzegtermijn in acht genomen. Het opzegtermijn gaat officieel pas in vanaf de datum dat u een handtekening zet. Stel dat u een handtekening zet dan mag u niet al over een week stoppen. Meestal is er een opzegtermijn van een maand. U krijgt vanaf het moment dat u een handtekening gezet heeft nog een maand salaris betaalt. U heeft het opzegtermijn nodig om een aanvraag in te dienen bij het UWV. Als u te laat een aanvraag indient krijgt u niet op tijd uw uitkering uitbetaalt. Controleer dus goed hoe lang uw opzegtermijn is en wanneer u een aanvraag kan indienen bij het UWV. Een advocaat kan u over een ontslag via een vaststellingsovereenkomst eventueel over adviseren.