Een conflict kan in sommige situaties opgelost worden zonder gang naar de rechter. Met arbeidsmediation kan een conflict opgelost worden zonder dat u naar de rechter hoeft te gaan. Er wordt door een ervaren mediator bemiddeld tussen de werkgever en de werknemer. Een mediator is altijd onafhankelijk en zal dus niet alleen in het belang van de werkgever of werknemer aan de slag gaan. Er wordt gekeken naar een diplomatieke oplossing waar beide partijen tevreden over zijn.
Wat is arbeidsmediation precies?
Een mediator is geen rechter en zal nooit een beslissing opleggen. Er wordt gekeken naar een oplossing waar beide partijen zich in kunnen vinden. De mediator zal naar beide partijen luisteren en een tussenweg zoeken. Er wordt gezamenlijk gezocht naar een oplossing. Er wordt gekeken naar het belang van beide partijen bij het zoeken van een oplossing.
Een mediator aanwijzen
Het is belangrijk dat er een mediator gekozen wordt waar beide partijen achterstaan. Voordat het traject gestart wordt zal de mediator meteen een aantal afspraken maken. Deze worden vastgelegd in een mediationovereenkomst die beide partijen ondertekenen. Hierin staat o.a. dat alles wat besproken wordt geheim blijft. Daarnaast is het altijd op vrijwillige basis. U bent dus niet verplicht om mee te werken aan arbeidsmediation. In dit geval is een gang naar de kantonrechter onvermijdelijk.
De voor- en nadelen van arbeidsmediation.
Een groot voordeel is dat u sneller tot een overeenkomst kan komen. Als u er een rechtszaak van maakt bent u al snel maanden verder. Daarnaast zijn de kosten voor mediation lager. Nog een voordeel is dat beide partijen inspraak hebben. U heeft een probleem en u kan beide een oplossing aandragen waarmee het geschil opgelost kan worden. Bij een rechtszaak bepaalt de rechter zelf walt de oplossing gaat worden. U kan de rechter hierin niet sturen. U zou dus in theorie meer voor elkaar kunnen krijgen bij mediation. Nog een voordeel is dat alles informeel besproken wordt en u zakelijk goed uit elkaar kan gaan. Een nadeel is dat een mediator geen oplossing kan afdwingen. Beide partijen moeten hieraan meewerken. Nog een nadeel is dat een conflict soms niet opgelost kan worden en er alsnog een rechtszaak gestart moet worden.
Wie betaalt de kosten van de arbeidsmediator?
Meestal rekent een arbeidsmediator een uurtarief. Er zijn vaak maar 2 gesprekken nodig om tot een eindresultaat te komen. De kosten van mediation wordt meestal 50/50 verdeeld tussen de werkgever en werknemer. Bij arbeidsgeschillen is het niet ongebruikelijk dat de werkgever de kosten betaalt. Het is belangrijk om hier vooraf afspraken over te maken en te informeren naar de kosten. U weet dan van te voren wat u kan verwachten en u komt niet voor onverwachte kosten te staan. Het kan ook voorkomen dat de rechter besluit dat u met mediation eruit moet zien te komen. In dit geval heeft u recht op subsidie vanuit de regering om de kosten te betalen. Meestal is ongeveer 2,5 uur mediation volledig vergoed door de subsidie. De andere 2,5 uur zou de werkgever moeten betalen.